איך להתמודד עם תסמונת המתחזה?
או: מתי תבינו שאתם.ם כן ראויים.ות לתפקיד?
עידו התקבל לתפקיד שרצה בו מאוד. הוא הגיע אליי למשרד ואמר: "הנה, יצאתי סוף סוף מאזור הנוחות שלי והתקדמתי לתפקיד שרציתי ועכשיו אני פשוט מרגיש מתחזה. אני מפחד שאני בכלל לא ראוי לתפקיד ומתחיל לחשוב שאין לי את הכישורים לעשות את הדברים שאני מכוון אליהם. אני מפגין בטחון כלפי חוץ אבל בפנים אני מבוהל. למה אני ראוי לקבל את התפקיד בכלל?"
רבים מאיתנו חווים את תסמונת המתחזה. תסמונת המתחזה היא מונח שהוטבע בשנת 1978 על ידי הפסיכולוגיות פולין קלנס וסוזאן אימס. אנשים שחווים את התסמונת אינם מסוגלים להפנים את הישגיהם ויכולותיהם. הם משוכנעים שאינם ראויים להישגים אלו וחוששים שיחשפו בתור מתחזים. אפילו השחקנית המוכשרת נטלי פורטמן תיארה את הספקות שחוותה כשעלתה לנאום לסטודנטים בהרווארד: "הרגשתי כאילו נפלה טעות. אולי אני לא חכמה מספיק כדי להיות שם? ... בכל פעם שפתחתי את הפה הרגשתי שאני צריכה להוכיח שאני לא איזו שחקנית טיפשה". הווארד שולץ, יו"ר ומנכ"ל רשת בתי הקפה סטארבקס, גילה שהוא וכמה מנכ"לים אחרים שהוא מכיר מרגישים אותו הדבר: "מעט מאוד אנשים, בין אם עשו את התפקיד בעבר ובין אם לא, נכנסים לתפקיד ומרגישים שהם מוכשרים להיות מנכ"לים. הם לא הולכים להגיד את זה, אבל זו האמת".
אז מה אפשר לעשות כדי להתגבר על התחושות האלו שכה רבים מאיתנו חווים?
פרופ' אנדי מולניסקי, שמתמחה בניהול בינלאומי והתנהגות ארגונית בבית הספר למנהל עסקים הבינלאומי ברנדייס, מציע במאמר Everyone Suffers from Impostor Syndrome — Here’s How to Handle It כמה טיפים:
- ראשית, להכיר ביתרונות של היותך טירון או טירונית. את.ה אולי לא מבין.ה את זה, אבל יש יתרונות רבים בלהיות חדש.ה בתחום שלך. כאשר את.ה לא מביא.ה איתך את הדעות הרווחות והמוכרות של מקצוע מסוים את.ה יכול לשאול שאלות שלא נשאלו בעבר או לגשת לפתור בעיות בדרכים שאחרים לא חשבו עליהן עדיין. אנשים עם ניסיון מועט מביאים איתם פרספקטיבה רעננה וחיצונית. על פי מחקר שנערך על ידי Karim Lakhani מהרווארד, בעיות רבות נפתרות על ידי אלו שהגיעו מחוץ לתחום העיסוק, כך למשל פיסיקאים שהביאו איתם פתרונות לבעיות בכימיה.
- טיפ שני נגד תסמונת המתחזה הוא להתמקד יותר במה שאת.ה לומד.ת ופחות על האופן שבו את.ה מבצע.ת. על פי הפסיכולוגית קרול דווק (Carol Dweck), אנחנו יכולים לשלוט ברגשות שתסמונת המתחזה מביאה איתה. אנשים שסובלים מתסמונת המתחזה מתמקדים לרוב באופן שבו הם מבצעים את הדברים. הלך רוח של ביצוע מביא אותם לחוש שהם לא מוכשרים מספיק, לבחון את הטעויות שלהם ולראות בהן כהוכחה למגבלות שלהם, דבר שרק מלבה את החששות שיש להם לגבי התאמתם לתפקיד. לכן, כדאי לטפח הלך רוח שונה המתמקד בתהליך הלמידה. מהפרספקטיבה הזו, המגבלות שלנו נחוות באופן שונה לגמרי. הטעויות נראות כחלק בלתי נמנע של תהליך הלמידה ולא כהוכחה לטעויות ולכשלים שלנו.
- זה מוביל אותנו לטיפ השלישי: להבין את כוחה של הפרספקטיבה. פעמים רבות אנו חווים את התחושות האלו לבד, שומרים אותן לעצמנו ומאמינים שרק אנחנו מרגישים כך. אבל המציאות שונה מאוד. על פי סקר שנערך לאחרונה על ידי Vantage Hill Partners, תחושת חוסר היכולת היא הפחד מספר אחד של מנהלים ברחבי העולם. אז אם אתה מרגיש כך, רוב הסיכויים הם שאתה לא לבד ושגם אחרים חשים תחושות דומות.
זה לא קל, אבל אפשר להתגבר על תסמונת המתחזה. לא צריך לחוש חסר אונים או לבד. בפעם הבאה שאת.ה מרגיש.ה שהעזת ויצאת מאזור הנוחות שלך, נסה.י שלא להתמקד בכישלונות שלך. ראה.י בהתנסות החדשה הזדמנות ללמוד ולהתפתח וכדאי גם לזכור שאת.ה מביא.ה איתך פרספקטיבה חדשה וייחודית.
הכותבת היא מירב האובן, יועצת קריירה במרכז לפיתוח קריירה ומאמנת מוסמכת בתהליכי שינוי והתפתחות אישיים.