רוצה לעבור תפקיד? תלמד.י לספר את סיפור הקריירה שלך
איך לספר את סיפור הקריירה שלנו כדי להגיע לתפקיד הבא?
כולנו מספרים סיפורים על עצמנו. כשאנחנו מכירים מישהו טוב, אנחנו מכירים היטב את הסיפור הייחודי שלו: אלו חוויות עיצבו אותו, מה היו נקודות המפנה והמשברים שעיצבו אותו, הילדות, המשפחה, האהבות הראשונות וכו', אך במקרים שבהם מתרחש שינוי כיוון מקצועי - נחוץ סיפור טוב במיוחד.
סיפור קריירה הוא סיפור שבאמצעותו אנחנו מצליחות ומצליחים ליצוק, לזהות ולהסביר את המשמעויות הייחודיות והמוטיבציות שאנחנו מעניקים לבחירות התעסוקתיות שלנו, ואת היכולת שלנו להתמודד ולהשתלב בתפקידים תעסוקתיים שבחרנו. סיפורי קריירה טובים מדגישים את ה-"למה". באמצעותם אנחנו מגדירים את המניעים שהובילו אותנו לקבל החלטה, להתמודד עם משימות, לעבור בין קריירות ולהתמודד עם משברים אישיים. הם מדגישים את העלילה המתמשכת של הסיפור וכיצד מה שעשינו בעבר, קשור עם מה שאנחנו עושים היום ועם מה שנעסוק בו בעתיד. באמצעות הסיפורים אנחנו לא נזכרים בעברנו, אלא משתמשים בו כדי להסביר את ההווה ולהניח תשתית לבחירות העתידיות שלנו (סביקס, 2005).
"על מנת לספר סיפור שישרת אותנו בתפקיד הבא שאנחנו רוצים להגיע אליו, עלינו לנסח מחדש את העבר, לאור השינוי שאנחנו מבקשות ומבקשים לעשות"
כיום, שוק התעסוקה מאופיין במעברים רבים: אנחנו עוברים בין משרות, רוצים לחזור שוב לשוק התעסוקה, או להיכנס לתחום ולמגזר חדש. מסלולי הקריירה של רבים מאתנו אינם בהכרח עקביים ובעלי רצף הגיוני. בתקופה של מעבר כזה, היכולת שלנו לספר סיפור משכנע לקולגות, למנהלות ולמנהלים, לחברים, למשפחה ולמראיינים - מעורר אמונה בנו ובאחרים במניעים, באופי וביכולת שלנו להגיע למטרות שהצבנו.
אז כיצד נוכל במקרים כאלו לבטא ולשכנע שכל הניסיון והכישורים שצברנו אכן רלוונטים לתפקיד הבא שאליו אנחנו מגישים מועמדות? איך נוכל להבטיח שהמראיינים שלנו יצליחו לזהות את החוט שמחבר בין כל הנקודות ולהציג נרטיב קוהרנטי לבחירות התעסוקתיות המגוונות שלנו?
קודם כל, עלינו להבין בעצמנו את הסיפור התעסוקתי שלנו. עלינו לזהות את הנושאים שחוזרים על עצמם שוב ושוב בחיינו. ייתכן ונצליח לעשות זאת לבד, באמצעות תהליך התבוננות וחקירה, אך מומלץ מאוד להיעזר בקולגה, חבר.ה, בן או בת משפחה או יועץ.ת קריירה, שיסייעו לנו לזהות נושאים כאלו מהיכרותם עמנו. למשל: מגיל צעיר מאוד אהבתם לבנות דברים, החל ממשחק הקוביות, או שאתם יוזמים, מחברים בין אנשים ורותמים אותם לפעולה, כך למשל בגינה הקהילתית שהקמתם בשכונה לפני שנתיים.
"באמצעות המונחים שמחברים יחד בין הניסיונות התעסוקתיים המגוונים שלכם או התעשיות השונות שעבדתם בהם, תדגישו את מה שאתם עושים בצורה הטובה ביותר ואת היכולת שלכם להביא אותם לידי ביטוי בתפקידים ומקומות מגוונים"
עלינו לשאול את עצמנו: מהן המשימות שאנו הכי נהנים לעשות? לא רק כעת ולא רק בזירה התעסוקתית, אלא גם בבית הספר, בשעות הפנאי, בפעילות קהילתית, כחבר.ה או בקרב המשפחה. מה עשוי לקשר בין כל אלו? ייתכן ואתם מצוינים בבניית מערכות יחסים, בפתרון בעיות מורכבות, בחשיבה יצירתית ומקורית, ביכולת למידה מהירה ועצמאית, או ביצירת וברתימת אחרים לחזון משותף. באמצעות המונחים האלה, שמחברים יחד בין הניסיונות התעסוקתיים המגוונים שלכם או התעשיות השונות שעבדתם בהם, תדגישו את מה שאתם עושים בצורה הטובה ביותר ואת היכולת שלכם להביא אותם לידי ביטוי בתפקידים ומקומות מגוונים. כך אתם מספרים סיפור קוהרנטי שמבטא רצונות ויכולות מעבר לתפקיד, לתואר, או לתעשייה ספציפית.
על מנת לספר סיפור שישרת אותנו בתפקיד הבא שאנחנו רוצים להגיע אליו, עלינו לנסח מחדש את העבר, לאור השינוי שאנחנו מבקשות ומבקשים לעשות. לכולנו יש מספר סיפורי חיים. אנחנו יוצרים גרסאות שונות המתמקדות או מפחיתות, כוללות או לא כוללות היבטים שונים של מה שקרה לנו. כך אנחנו נדגיש אלמנטים מסוימים בתפקידים הקודמים שמילאנו שיתאימו לתפקיד הבא, על מנת לקשר בין חוויות העבר שלנו אל החלק החדש של חיינו אליו אנחנו מתקדמים. המפתח הוא לנתח את החוויות הללו ולמצוא את החלקים הקשורים למטרות הנוכחיות שלנו.
חשוב לזכור שהיכולת לייצר ולספר את הסיפור הייחודי שלנו מסייעת לנו גם להאמין בעצמנו. רובנו חווים את המעבר לחיי עבודה חדשים כתקופה של בלבול, אובדן, חוסר ביטחון וחוסר וודאות. אנחנו חוששים כיצד השינוי של היום ישפיע על העתיד שלנו. האם נסתכל אחורה יום אחד ונחשוב שזה הדבר הכי טוב שקרה? אנחנו נעים בין הרצון לאחוז בעברנו בחוזקה לבין אימוץ עתידנו החדש. ללא סיפור מרתק שמעניק משמעות ותכלית לחיינו אנחנו מרגישים אבודים, וללא הגה לאחוז בו אנחנו עשויים לאבד את החוט השזור בין החלקים השונים של חיינו המקצועיים. סיפור טוב עשוי להרגיע אותנו שהתוכניות שלנו בסך הכל הגיוניות ולנטוע בנו מוטיבציה להתמודד עם העתיד לבוא.