תכנית אוניברסיטה בעם

במידה ונשארתם ערב אחד עד שעה מאוחרת באוניברסיטה, יכול להיות שראיתם מחזה לא רגיל: שורה ארוכה של אנשים יורדים מאוטובוסים ליד שער 5 ונכנסים לבניין נפתלי או אולי טרובוביץ'. אולי שמתם לב שהם נראים מעט שפופים או עייפים מיום עבודה שהחל לפנות בוקר. אולי יצא שפתחתם בטעות דלת של כיתה בשעות הערב והמרצה היה נראה קצת צעיר מדי, ודיבר לקבוצת אנשים שלא נראו ממש כמו סטודנטים, אבל גם לא ממש כמו סגל אקדמי. זוהי אוניברסיטה בעם

12 מרץ 2013
אוניברסיטה בעם

למעלה מ-30 סטודנטים לרפואה, פסיכולוגיה, משפטים ומנהל עסקים הופכים בערב אחד בשבוע למרצים בקורסי מבוא  ייחודיים. הסטודנטים מסייעים להעביר ידע המצוי בשפע בין כתלי האקדמיה לחלקים של החברה הישראלית שאינם יכולים כיום להגיע אליו בדרך אחרת. הסטודנטים המנחים מעבירים את השיעורים כחלק מקורס אקדמי בו הם משתתפים, העוסק בהיבטים סוציולוגיים, היסטוריים, פסיכולוגיים וחינוכיים של פערי ההשכלה בישראל, ומבקש לגבש ולחזק עמדות ומחויבות חברתיות. עבודת ההוראה היא חלק מהדרישות המעשיות של הקורס האקדמי. המנחה האקדמית של התוכנית הינה ד"ר עדי קול, שיזמה והקימה את "אוניברסיטה בעם" לפני שמונה שנים.

 

משתתפי התוכנית, מבוגרים ובני נוער שנפלטו ממסגרות חינוכיות וסובלים מפערי ידע עצומים בתחומים רבים, מופנים ל"אוניברסיטה בעם" על ידי רשויות הרווחה כגון: יחידות הרווחה העירוניות, הרשות לשיקום האסיר, יחידה לטיפול בהתמכרויות ועוד. התוכנית מעניקה להם ידע חיוני ובסיסי בתחומי המשפט, הרפואה, הכלכלה והפסיכולוגיה, כדי לאפשר להם התמודדות טובה יותר בחיי היומיום, אך מעבר לכך, היא מבקשת להחזיר לתלמידים, שזמן רב עבר מאז למדו במסגרת מסודרת, את הסקרנות וחדוות הלימוד ולהעניק להם את הרצון והכלים להמשיך ללמוד ולהתפתח.

 

"כשהעובדת הסוציאלית הציעה לי ללמוד באוניברסיטה בעם, הייתה לי תחושה שאני חייב לעשות את זה. התחלתי בקורס מנהל עסקים. אתם לא יודעים איזה הרגשה זאת היתה. הגעתי עם כלום. היה לי רק ידע שצברתי בפשע. הרגשתי שקיבלתי את הפיצוי שלי, את מה שחיפשתי כל החיים. הצלחתי לבנות את עצמי מחדש מבחינה כלכלית. הצלחתי לחסוך כל גרוש, למדתי לעשות קניות, למדתי דברים בסיסיים שלא ידעתי לעשות. למדתי נהיגה וקניתי רכב... היום אני יודע איך להתנהל". (תלמיד שסיים 3 שנות לימוד בתוכנית).

 

התוכנית מאפשרת לתלמידים להיחשף לעולמם של הסטודנטים ומעוררת דו-שיח בין שכבות אוכלוסיה ישראליות אשר לרוב אינן נפגשות. המפגש מעצים, מעשיר ומחזק את תחושת המסוגלות של התלמידים ותורם להשכלתם והכשרתם של הסטודנטים, אך הוא בעיקר מאפשר הקשבה, פתיחות ולמידה משותפת מתוך כבוד הדדי. למפגש זה יש יכולת לאפשר לצמצם את הניכור ממנו סובלים אלו החיים בשולי החברה. 

 

התוכנית לא רק מעשירה את תחומי הידע של המשתתפים, אלא מחזקת את המעורבות והשייכות של התלמידים לקהילה ולחברה. רבים מהם מדווחים כי לראשונה בחייהם הם "מרגישים שווים, ומעזים לחלום על עתיד טוב יותר". התוכנית אף הניעה תלמידים רבים לפעולה (כגון יציאה ממעגל האבטלה אחרי שנים, השלמת לימודים פורמאליים ואף השתלבות בלימודים אקדמיים) אחרי שנים של ייאוש וחוסר תקווה. הסטודנטים מצידם מספרים כי הם פוגשים לראשונה אוכלוסייה שלא הכירו וכי המפגש הופך אותם לא רק לאנשים טובים יותר אלא גם לאנשי מקצוע טובים יותר, בעלי הבנה ורגישות חברתית מפותחת. 

 

"היום אני יודעת שבאמצעות החוויה הזאת והתלמידים שלי למדתי וגדלתי בעצמי. למדתי שלהיות ביקורתית ולשפוט אנשים זה הדבר שהכי קל לעשות, אבל באותה הקלות אפשר גם לשאול, להקשיב ולפתוח את הראש ואת הלב... למדתי שלא כל סיפור מסתיים בסוף טוב, אבל זו לא סיבה להפסיק לנסות. למדתי לקחת דברים בפרופורציה הנכונה ולא להפסיק להאמין – לא באחרים ובטח לא בעצמך. אוניברסיטה בעם זו החוויה הכי משמעותית שעברתי בשנותי באוניברסיטה." (מדריכה בתוכנית)

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>